סקירה כללית – כלכלה עולמית
השווקים הגלובליים נעים תחת השפעת גורמים מאקרו-כלכליים משמעותיים, לרבות נתוני אינפלציה, מדיניות הבנקים המרכזיים ואי הוודאות הגיאופוליטית. הפד האמריקאי מאותת כי הוא עדיין לא מוכן להפחתת ריבית, והציפיות הן להמשך מדיניות מוניטרית מרוסנת עד להתייצבות האינפלציה סביב היעד של 2%. באירופה, הבנק המרכזי האירופי מאותת על הפחתות אפשריות במחצית השנייה של השנה לאור ההאטה הכלכלית בגוש היורו.
שוקי המניות
מדדי המניות בעולם מציגים ביצועים מעורבים. מדד ה-S&P 500 נסחר בתנודתיות בשל עדכון תחזיות הרווח של החברות ונתוני התעסוקה. ה-Nasdaq הראה עליות מתונות בהובלת מניות הטכנולוגיה, בעוד שהבורסות באירופה סובלות מחולשה עקב חשש ממיתון.
תחזיות למדד S&P 500
מדד ה-S&P 500 נסחר בטווח של 5,200-5,300 נקודות, כשהציפיות הן ליציבות יחסית ברבעון השני. התחזיות לשנה הקרובה נותרות חיוביות, עם יעד של 5,500 נקודות עד סוף השנה, בהתאם לצמיחה החזויה ברווחי החברות הגדולות.
כלכלת ישראל
המשק הישראלי ממשיך להפגין עמידות יחסית, אך נתוני הצריכה הפרטית מצביעים על האטה מסוימת. בנק ישראל שומר על ריבית גבוהה יחסית (3.75%) כדי לרסן את האינפלציה, אך צפויה בחינה מחדש של המדיניות במידה והצמיחה תמשיך להיחלש. שוק הדיור ממשיך להתקרר, וההשקעות הזרות בישראל נמצאות בירידה בשל אי הוודאות הפוליטית והביטחונית.
כלכלת סין
הכלכלה הסינית ממשיכה להתמודד עם אתגרים משמעותיים, כולל חולשה בענף הנדל"ן והאטה בצריכה הפנימית. הממשלה הסינית נוקטת בצעדים לתמרוץ הכלכלה, כולל הורדת ריביות ומתן תמריצים לעסקים קטנים ובינוניים. הצמיחה בסין צפויה לעמוד על כ-4.8% ב-2025, נמוך מהיעדים הרשמיים של הממשלה.
השפעת רעידת האדמה על הכלכלה
רעידת האדמה החזקה שפקדה את אזור דרום-מזרח אסיה גרמה להפסדים כלכליים נרחבים, עם השפעה על שרשראות האספקה העולמיות. סקטור הטכנולוגיה והתעשייה צפויים לספוג עיכובים, מה שעשוי להוביל לעלייה זמנית במחירי מוצרי האלקטרוניקה והרכב.
מטבעות – דולר, שקל ויורו
- שקל: ממשיך להפגין תנודתיות מול הדולר, נסחר סביב 3.85-3.90 ש"ח לדולר.
- דולר: שומר על כוחו מול סל המטבעות, בעיקר בשל התחזקות הכלכלה האמריקאית.
- יורו: נחלש מול הדולר, נסחר סביב 1.06-1.08 דולר ליורו, בשל ציפיות להורדת ריבית בגוש האירו.
סיכום
השבוע הקרוב צפוי להיות מושפע מנתוני מאקרו נוספים מארה"ב, פרסום מדדי האינפלציה באירופה והתגובה לשינויים הפוליטיים במזה"ת. המשקיעים צריכים להיערך להמשך תנודתיות בשווקים ולשים דגש על ניהול סיכונים.